Cu un pic de noroc, se întâmplă la pompă și toți șoferii români au de câștigat: prețul petrolului s-a dus în cap

de: Alexandru Puiu
12 04. 2022

După o perioadă de scumpiri în rafală la carburant, se întrezăresc perspective mai optimiste pentru benzina și motorina românilor. În sfârșit, a început să scadă semnificativ prețul petrolului, al țițeiului Brent.

Pentru un moment, unii analiști s-au aruncat să afirme că vom ajunge la un preț de 130, poate chiar 150 de dolari pe barilul de țiței Brent. La această oră, pentru prima oară din 16 martie 2022, valoarea de tranzacționare a scăzut sub 100 de dolari. Ca de obicei, explicațiile din spatele ieftinirii sunt mai multe, dar în mare parte, au legătură cu valul pandemic din China, criza sanitară amplificând temerile că va scădea semnificativ cererea de carburant din acea regiune a lumii. A ajutat și eliberarea de petrol din rezervele strategice ale țărilor membre din Agenția Internațională pentru Energie.

Scade petrolul, se ieftinește benzina și motorina

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 4,35 dolari, sau cu 4,2%, la 98,43 dolari pe baril până la ora 17:46 GMT (20:46 ora României), în timp ce preţul ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu 3,75 dolari, sau cu 3,8%, la 94,51 dolari pe baril, cel mai redus nivel din 25 februarie, a doua zi după ce forţele ruse au invadat Ucraina, o acţiune pe care Moscova o numeşte ”operaţie militară specială”, scrie News.ro.

Realitatea din piața de carburanți a devenit un pic mai complexă acum, mai ales din cauza noul val al pandemiei de Coronavirus, fenomen care face numeroase victime în China și a provocat carantinarea în masă a mai multor orașe. Ca referință, cea mai mare țară din Asia este cel mai mare importator de petrol din lume, iar consumul de combustibil a stagnat în ultimele săptămâni, din cauza situației din Shanghai.

Ca referință, Shanghai este centrul financiar al Chinei, iar regiunea a raportat luni un număr record de 25.000 de cazuri, după ce toți oameni au fost nevoiți să stea în casă de mai bine de o săptămână, fără excepții.

”Chiar şi atunci când restricţiile din Shanghai vor fi ridicate, politicile Chinei împotriva Covid-19 vor rămâne probabil un obstacol pentru cerere”, au afirmat oficialii Eurasia Group, o companie de consultanță, menţionând că restricţiile de la Shanghai au redus probabil consumul total de petrol al Chinei cu până la 1,3 milioane de barili pe zi (bpd).